Testosteron, daar zit je kracht in

De term testosteron is in medische termen een heel normaal woord. Het geeft het mannelijke geslachtshormoon aan wat overwegend in het lichaam van een man zit.

Mannen hebben ook een zekere spiegel aan oestrogeen in zich, wat het vrouwelijke geslachtshormoon omschrijft, maar het merendeel is testosteron. Testosteron heeft zijn invloed op het uiterlijk en ook op het gedrag van mannen. Al bij jonge jongetjes kan je het zien; ze hebben doorgaans een heel ander karakter dan meisjes. Ze zijn heel anders in hun uitingen en interesses. Het mannelijke geslachtshormoon Testosteron wordt aangemaakt in de zaadballen. Behalve het karakter en de aard bepaalt het hormoon Testosteron ook de lichaamsbouw van de man. De lichaamsbouw van een man is veel breder, van nature gespierder, heeft meer lichaamsbeharing en diepere stem. Bovendien bepaalt Testosteron het seksuele gedrag en het voortplantingsvermogen.

Een tekort aan testosteron, hoe herken je dat

Wanneer een man een tekort heeft aan testosteron zal daar niet zo gemakkelijk een oorzaak voor zijn aan te wijzen. Een oorzaak kan worden gevonden in een niet goed functionerende hypofyse. De hypofyse heeft als functie om de zaadballen aan te sturen in het aanmaken van testosteron. Wanneer één van die twee dus niet goed functioneert ontstaat er een tekort aan het mannenhormoon testosteron. Zo’n tekort aan testosteron ontstaat vanzelf wanneer een man de hogere leeftijd bereikt. Dit heet in de volksmond de penopauze. De aanmaak van testosteron vermindert, wat zijn weerslag heeft op het karakter, het humeur en de lichamelijke gesteldheid van de man. Echter, ook op jongere leeftijd kan een man dus te maken krijgen met een testosteron tekort. Je zal in dat geval bemerken dat de lichamelijke energie en de lichaamskracht van een man afnemen. Daarbij zal de spiermassa afnemen en de hoeveelheid lichaamsvet toenemen. De botdichtheid vermindert, net zoals het libido van de man. Ook de seksuele prestaties zullen afnemen.

Het belang van Testosteron bij sporters

Wanneer je het bovenstaande hebt gelezen snap je ook gelijk waarom bodybuilders hun testosteron graag op een hoger niveau hebben. Immers; het testosteron zorgt voor de opbouw van spieren. En dat is waar bodybuilders de hele tijd mee bezig zijn. Daarbij is een brede lichaamsbouw van groot belang bij bodybuilding. Je hebt immers veel spiermassa nodig om kracht te kunnen genereren. Veel mannelijke sporters nemen dan ook regelmatig een kuur met extra testosteron. Ze nemen zo’n kuur tot zich in de vorm van anabole steroïden. De meeste anabole steroïden zijn varianten van testosteron. Het is bij de meeste anabolen ook het hoofdbestanddeel. Alleen de uitwerking van de diverse anabole steroïden is anders. Een mannelijke bodybuilder kan dus eenvoudigweg niet genoeg testosteron in zijn lichaam hebben.

Pas op met je hoeveelheid testosteron

Vrouwelijke bodybuilders daarentegen zullen ook af en toe een kuur met anabole steroïden tot zich nemen. Zij hebben van nature een heel lage spiegel aan testosteron die wordt geproduceerd in de eierstokken en bijnier. Bij vrouwen is de spiegel aan oestrogeen daarentegen weer hoger. Wanneer vrouwen een kuur met testosteron tot zich nemen zullen ze uiterlijke vermannelijking gaan doormaken. De hoeveelheid oestrogeen in hun lichaam wordt minder en de hoeveelheid testosteron neemt dan toe. Dit zal ervoor zorgen dat de borstgroei en vrouwelijke rondingen zullen verdwijnen. Ook het karakter van een vrouwelijke bodybuilder zal veranderen. De emoties en de uitingen daarvan zullen heel anders gaan worden en een vrouw kan ook ophouden met menstrueren door het toedienen van extra testosteron. Daarnaast zal een vrouw met een te hoog gehalte aan testosteron een diepere stem gaan ontwikkelen, onderdeel van de vermannelijking, en ze kan gaan lijden aan acne. Een te hoog testosteron gehalte zal op den duur bij de vrouw dan ook leiden tot onvruchtbaarheid.

Ook mannelijke sporters zullen echter moeten oppassen met de hoeveelheid testosteron die ze extra innemen om hun spierkracht en spiermassa te vergroten. Als nadelig effect zal opvallen wanneer een man extra testosteron gebruikt dat zijn testikels tijdelijk zullen krimpen door het gebruik van testosteron terwijl de prostaat juist kan groeien onder invloed van een aantal anabole steroïden. De hoeveelheid lichaamsbeharing zal in dat geval dan ook toenemen bij een man terwijl hij juist zijn hoofdhaar zal verliezen. Het mag duidelijk zijn nadat je dit alles hebt gelezen; Testosteron is een heel natuurlijke zaak, en je mag er gerust extra van nemen, maar overdaad schaadt.