HOE KUN JE VERANTWOORD STOPPEN

Na het volgen van een anabolen kuur is er ook weer het moment om er mee te stoppen. Dit doe je vooral om je lichaam weer tot zichzelf te laten komen. Daarnaast is het van belang dat je lichaam ook zelf weer testosteron aan gaat maken, hier zorg je voor tijdens de periode na de kuur. Er zijn ook zogenoemde nakuren die dit proces beter op gang helpen. Hierdoor loop je het minste risico op blijvende bijwerkingen.

Als je wilt stoppen met anabolen kun je dat niet van de een op de andere dag doen. Hiervoor is de overgang te heftig en heb je meer kans om blijvende schade op te lopen. Het is daarom verstandig om een nakuur te volgen na een anabolen kuur. Deze nakuur zorgt ervoor dat je lichaam weer zelf begint met het aanmaken van onder andere testosteron. Ook wordt door de nakuur de overgang van anabolen over een langere tijd verspreid. Hierdoor is het geen abrupte overgang waardoor je lichaam er beter aan kan wennen en er beter mee om kan gaan.

Duur van stoppen met anabolen

Er zijn verschillende studies naar de duur van het stoppen met anabolen. De meeste onderzoeken wijzen uit dat je lichaam ongeveer een half jaar nodig heeft om zelf weer alle functies over te nemen. Vooral het aanmaken van mannelijke hormonen wordt tijdens een anabolen kuur volledig over genomen door de anabolen steroïden. Het is na het stoppen met anabolen zaak om je lichaam hier zelf weer controle over te geven. Hier komen de nakuren bij kijken. Zo kun je je lichaam het sein geven om zelf de aanmaak van mannelijke hormonen weer te gaan stimuleren.

Nakuur na stoppen met anabolen

De nakuur zorgt er niet alleen voor dat je lichaam weer zelf hormonen aan gaat maken. De nakuur zorgt er ook voor dat je spieren niet te veel worden afgebroken doordat er geen anabolen meer in je lichaam zitten. Als je geen nakuur volgt heb je kans dat je spieren teveel af worden gebouwd. Hierdoor is het effect van de anabolen kuur veel minder en moet je weer opnieuw beginnen. Om je spiermassa goed vast te houden is een nakuur van essentieel belang na het stoppen met anabolen.

Bijwerkingen verdwijnen na stoppen met anabolen

Ook bijwerkingen die je tijdens de anabolen kuur ervaart kunnen verdwijnen nadat je gestopt bent met de kuur. Dit merk je vaak aan de grootte van de testikels. Tijdens de kuur kunnen deze behoorlijk krimpen. Door het volgen van een nakuur en je lichaam enkele maanden rust te geven krijgen de testikels weer hun eigen vorm terug. Daarnaast geldt ook dat hoe langer de anabolen kuur duurde hoe langer het duurt om weer volledig te herstellen en van de bijwerkingen af te komen. Meer over de bijwerkingen vind je hier

Anabolen kunnen verslavend zijn

Waar je rekening mee moet houden is dat anabolen zowel psychisch als lichamelijk verslavend kunnen zijn. Lichamelijk door het feit dat je lichaam zelf geen hormonen meer aanmaakt en je dus denkt dat je de anabolen hiervoor nodig hebt. Maar ook zeker psychisch doordat je na het stoppen met anabolen denkt niet meer zonder te kunnen trainen of merkt dat je spiermassa afbreekt. Het is dan noodzakelijk om niet gelijk terug te grijpen naar anabolen. Doordat je hormoon huishouding op de schop ging tijdens de kuur moet je je lichaam weer rust geven om dit op orde te maken. Doordat je lichaam gewend is geraakt aan de anabolen heeft het de functies afgegeven aan die anabolen. Hierdoor krijg je na het stoppen met anabolen het gevoel dat je dit zelf niet meer kunt. Echter neem je na verloop van tijd deze functies zelf weer over.