Clomid, meervoudig inzetbaar

Het middel Clomid is een veelgebruikt product bij zowel bodybuilders als bij de fertiliteits-industrie.

Het wordt bij vrouwen gebruikt als middel tegen onvruchtbaarheid als gevolg van anovulatie. Met andere woorden, wanneer er geen ovulatie plaatsvindt. Daarnaast wordt Clomid gebruikt door bodybuilders. Het middel is bekend onder de namen Clomid, Clomifene en Clomifert. De middelen Clomid en Nolvadex hebben nagenoeg vergelijkbare verbindingen betreffende de structuur, maar toch worden beide middelen niet als soortgelijk beschouwd. De reden hiervan is dat deze middelen ieder voor een heel andere toepassing worden gebruikt. Het middel Nolvadex is een duidelijke anti-oestrogeen. Clomid wordt verkocht met een heel andere invalshoek. Het middel Clomid wordt namelijk over het algemeen gebruikt in de bodybuilding scene als post-cyclus middel.

Hoe werkt Clomid

Zowel Clomid als Nolvadex brengen het natuurlijke testosteron niveau in het lichaam van een sporter weer op peil na een kuur met androgene anabole steroïden. Nadat een kuur met anabole steroïden is afgelopen daalt het niveau van androgenen in het lichaam van een bodybuilder namelijk drastisch. Je lichaam compenseert dit met een overproductie van oestrogeen om de steroïden niveaus hoog te houden. Het oestrogeen zelf remt daarbij ook de productie van het natuurlijke testosteron, en op die manier gaat in de periode tussen het einde van de kuur met anabole steroïden en de terugkeer van het natuurlijke testosteron heel veel gewonnen spiermassa weer verloren. Hierom is het belangrijk dat het natuurlijke testosteron niveau weer zo snel mogelijk terug op normaal niveau is na het stoppen met een kuur met anabolen. De middelen Clomid en Nolvadex reduceren allebei de werking van oestrogeen na het volgen van de anabolen kuur zodat een tekort van steroïden in je lichaam wordt geconstateerd, en je hypothalamus zal worden gestimuleerd om opnieuw te starten met de natuurlijke productie van testosteron in je lichaam.

Overeenkomsten tussen Nolvadex en Clomid

De samenstellingen en werkingen van Nolvadex en Clomid zijn in structuur identiek; het zijn namelijk beiden het zijn triphenylethylenes. De werking van het middel Nolvadex is duidelijk sterker dan die van Clomid. Bij het gebruik van nolvadex zal een dosering van 20-40 mg per dag zorgen voor een lagere activiteit van oestrogeen dan het middel Clomid met een veel hogere dosering van 100 – 150 mg per dag. Triphenylethylenes zijn heel milde oestrogenen die niet veel activiteit uitoefenen op het oestrogene receptor, maar ze zullen er nog wel sterk aan binden. Op die manier zullen ze de receptor bezetten en het binden van sterkere oestrogenen voorkomen. Hierdoor werken ze niet actief aan de vermindering van oestrogeen in het lichaam zoals wel bekend is van de middelen Proviron, Viratase of Arimidex. Deze middelen verbinden zich namelijk met het aromatase enzym. Triphenylethylenes zullen de receptor blokkeren, zodat al het oestrogeen in het lichaam eigenlijk passief wordt omdat het geen receptor heeft om aan te binden.

Voordelen en nadelen van Nolvadex en Clomid

Het feit dat het oestrogeen in je lichaam passief wordt heeft voordelen maar ook nadelen. Een nadeel is dat zodra je het gebruik stopzet, het oestrogeen niveau nog steeds hetzelfde is, en er een veel snellere ontwikkeling van nieuwe problemen zal plaatsvinden. Een voordeel is dus dat het middel een veel snellere werking heeft en de resultaten zullen er dan ook sneller zijn dan met een aromatase-blokker zoals het middel Proviron of Arimidex. Het is om die reden dat je , wanneer problemen zoals gynocomastia optreden tijdens een kuur met steroïden, doorgaans gelijk zal moeten starten met 20mg per dag van het middel Nolvadex of 100 mg per dag van het middel Clomid. Dit wordt dan mogelijk gecombineerd met wat Proviron of Arimidex.
De Proviron of Arimidex zullen het oestrogeen actief verminderen terwijl de middelen Clomid of Nolvadex het lopende probleem meteen zullen oplossen. Dit is een methode waarmee het probleem niet onmiddellijk terugkeert wanneer het gebruik wordt beëindigd.

Nolvadex of toch liever Clomid gebruiken

Voor gebruikers is het lastig om te kiezen tussen Nolvadex of Clomid. De experts raden in veel gevallen echter Nolvadex aan. Dit wordt aangeraden voor zowel gebruik als anti-oestrogeen tijdens een kuur als in een nakuur therapie. De werking als anti-oestrogeen is sterker. Dit blijkt duidelijk uit het feit dat er betere resultaten worden verkregen met 20-40 mg Nolvadex dan met 100-150 mg Clomid. Dit alles speelt een belangrijke rol bij de nakuur. Nolvadex deactiveert het overtollige oestrogeen dan veel sneller en efficiënter. Nog belangrijker is echter dat Nolvadex een directe invlioed heeft op het terugbrengen van natuurlijke testosteron, terwijl Clomid wat dit betreft juist eerder een lichte negatieve invloed heeft.